Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Wpływ wybranych czynników na zawartość składników mineralnych w soku brzozy brodawkowatej (Betula pendula Roth). (Influence of selected factors on the content of minerals in the silver birch (Betula pendula Roth) tree sap.)

Opis bibliograficzny

Wpływ wybranych czynników na zawartość składników mineralnych w soku brzozy brodawkowatej (Betula pendula Roth). (Influence of selected factors on the content of minerals in the silver birch (Betula pendula Roth) tree sap.). [AUT.] PAWEŁ STANISZEWSKI, MACIEJ BILEK, WOJCIECH SZWERC, MICHAŁ GOSTKOWSKI, PAWEŁ OSIAK, NATALIA ŻUREK, RYSZARD KOCJAN. Sylwan 2020 R. 164 nr 5 s. 424-431, bibliogr. poz. 22, sum. DOI: 10.26202/sylwan.2020021
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sylwan 2020 R. 164 nr 5, s. 424-431, bibliogr. poz. 22, sum.
Rok: 2020
Język: polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

Abstract: The aim of this study was to determine the content of selected minerals in silver birch sap, and to examine whether the tree thickness (DBH), the obtained daily volume of sap and the date of collection have an impact on their content. The study was carried out in central−eastern Poland, in the Garwolin Forest District, in a stand with a dominant share of silver birch at the age of 65, which grows on a moist mixed broadleaved forest habitat type. Sap from the selected trees was taken after 24 hours of leakage, four times, at weekly intervals. In each case, the daily sap volume was measured and the content of zinc, copper, and manganese was determined. As a result, no effect of tree diameter on the content of the studied elements was found. However, a negative relationship was stated between copper content and daily sap volume. Moreover, birch sap was characterized by increasing concentration of zinc and copper over time. The obtained results of the determination of the content of minerals in birch sap testify to the fact that it is characterized by high nutritional value. However, the large variability in its composition means that in order to obtain such benefits it is necessary to combine sap taken from as many trees as possible, while sap collected from only one tree may have a negligible nutritional value.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (27, 91696) wydawnictwo ciągłe #91696

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,287
Impact Factor
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Kocjan Ryszard, prof. dr hab. n. chem.nauki farmaceutyczne26,45750,3780

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne26,45750,3780

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:2 czerwca 2020 09:21
Ostatnia aktualizacja:8 stycznia 2025 14:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się