Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Protein aggregation during storage of roe deer meat: a proteomic study.

Opis bibliograficzny

Protein aggregation during storage of roe deer meat: a proteomic study. [AUT. KORESP.] NATALIA KASAŁKA-CZARNA, [AUT.] ANNA STACHNIUK, EMILIA FORNAL, MAGDALENA MONTOWSKA. J. Agric. Food Chem. 2025 vol. 73 nr 13 s. 8001-8014, bibliogr. poz 64. DOI: 10.1021/acs.jafc.4c12348
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Agricultural and Food Chemistry 2025 vol. 73 nr 13, s. 8001-8014, bibliogr. poz 64.
Rok: 2025
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

Understanding the biochemical changes associated with protein aggregation in meat during storage is critical to improving food safety, quality assurance, and consumer satisfaction in the global meat market. The study evaluated oxygen-induced protein aggregation in the meat of European roe deer (Capreolus capreolus) stored for up to 21 days under refrigeration. Three packaging methods were compared: modified atmosphere packaging with two different gas compositions (MAP(1): 80% O2/20% CO2 and MAP(2): 40% CO2/60% N2) and vacuum packaging (VAC). Additionally, meat dry aging (DA) was included in the study for comparison. Structural proteins most susceptible to aggregation included titin isoform X1 and myosin 1 isoform X1, and among sarcoplasmic proteins, sarcoplasmic/endoplasmic reticulum calcium ATPase 1 isoform X1. In addition, specific proteins involved in aggregate formation under high oxygen conditions were identified, mainly nebulin, isocitrate dehydrogenase, glyceraldehyde phosphate dehydrogenase, and creatine kinase. The extent of their aggregation varied with the type of muscle analyzed, with the most pronounced changes observed in MAP(1) after 21 days. Oxidation plays a crucial role in determining meat quality and shelf life; based on our findings, VAC is recommended for roe deer meat storage.

Identyfikatory

BPP ID: (27, 102247) wydawnictwo ciągłe #102247

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,200
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem.nauki medyczne70,00000,5000
Stachniuk Anna (Linca), dr hab. n. ścisł. i przyr.nauki medyczne70,00000,5000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne140,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:27 marca 2025 10:53
Ostatnia aktualizacja:17 października 2025 14:48

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się