Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Pork liver tissue-specific peptide markers for food authenticity testing and adulteration detections.

Opis bibliograficzny

Pork liver tissue-specific peptide markers for food authenticity testing and adulteration detections. [AUT. KORESP.] ANNA STACHNIUK, [AUT.] ALICJA TRZPIL, ANNA KOZUB, MAGDALENA MONTOWSKA, EMILIA FORNAL. Food Chem. [online] 2023 vol. 405, Part B [art. nr] 135013, s. 1-10, bibliogr. poz. 40, [przeglądany 25 listopada 2022]. Dostępny w: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622029752?via%3Dihub. DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.135013
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food Chemistry [online] 2023 vol. 405, Part B, [art. nr] 135013, s. 1-10, bibliogr. poz. 40.
Rok: 2023
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

A liquid chromatography-mass spectrometry bottom-up proteomic approach was applied for the detection and identification of proteins from liver tissues. We identified 74 unique pork liver peptide markers that are resistant to the thermal processing of food. These peptides are derived from 43 proteins, which perform various functions in the liver. Roasted and sterilised pâté-type products with a pork liver content ranging from 6% to 51% were examined to select the most reliable pork liver peptide markers that survive unmodified in complex processed food matrices. Of the 74 specific heat-stable peptides detected in pure liver tissue, five (GDAPEEEVSLSK, ALTAELEAVGK, TFYLNVLNEEER, AQFGQPEILLGTIPGTGGTQR and VIAPGFNALEQILQSTAGK) were the best candidates to confirm the presence of liver tissue in highly processed meat products. We have identified unique tissue-specific markers that enable rapid and specific identification of pork liver in processed food and may contribute to the development of new methods for testing food authenticity. Keywords Peptide markers Pork liver tissue Offal Pâté-type products Liquid chromatography-mass spectrometry LC-MS

Identyfikatory

BPP ID: (27, 96913) wydawnictwo ciągłe #96913

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,500
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem.nauki medyczne100,00000,5000
Kozub-Pędrak Annanauki farmaceutyczne200,00001,0000
Stachniuk Anna (Linca), dr hab. n. ścisł. i przyr.nauki medyczne100,00000,5000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne200,00001,0000
nauki medyczne200,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Web of Science
• Scopus
Rekord utworzony:25 listopada 2022 11:09
Ostatnia aktualizacja:21 października 2025 11:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się