Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Mleko i sery jako źródło infekcji dla ludzi. (Milk and cheese as a source of human infection.)

Opis bibliograficzny

Mleko i sery jako źródło infekcji dla ludzi. (Milk and cheese as a source of human infection.). [AUT. KORESP.] HENRYK KRUKOWSKI, [AUT.] HANNA BIS-WENCEL, ANDRZEJ PRYSTUPA. Med. Wet. 2023 vol. 79 nr 8 s. 381-387, bibliogr. poz. 47. DOI: 10.21521/mw.6780
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Medycyna Weterynaryjna 2023 vol. 79 nr 8, s. 381-387, bibliogr. poz. 47.
Rok: 2023
Język: polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Przeglądowa

Streszczenia

Contaminated food, including milk and dairy products, is the cause of health problems, important both from the point of view of an individual and families, populations or countries. Raw milk that has not been thermally treated and the cheeses made from it can be transmitters of many microorganisms that are dangerous to humans and can be found in the body of an infected animal. Food borne pathogens such as Campylobacter jejuni, Salmonella spp., Listeria monocytogenes and toxic (STEC) strains of E. coli can come from the cow itself or from its environment. These microorganisms can enter the milk indirectly from the environment (insufficient hygiene) and directly as a result of excretion into the milk by an infected animal. The paper describes the most important food pathogens causing food poisoning after consumption of milk (including pasteurized milk) and cheese.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Na Tych Samych Warunkach (CC-BY-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISSN: 0025-8628
BPP ID: (27, 98361) wydawnictwo ciągłe #98361

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Prystupa Andrzej, dr hab. n. med.nauki medyczne40,41450,5774

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne40,41450,5774

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:28 czerwca 2023 12:24
Ostatnia aktualizacja:29 lipca 2025 07:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się