Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Effect of medicinal mushroom powders on the gluten structure in the wheat and semolina doughs.

Opis bibliograficzny

Effect of medicinal mushroom powders on the gluten structure in the wheat and semolina doughs. [AUT. KORESP.] AGNIESZKA NAWROCKA, [AUT.] ALDONA SOBOTA, KONRAD KŁOSOK, RENATA WELC-STANOWSKA, AGATA SUMARA, EMILIA FORNAL. Pol. J. Food Nutr. Sci. 2025 vol. 75 nr 3 s. 208-220, bibliogr. poz. 49. DOI: 10.31883/pjfns/208020
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2025 vol. 75 nr 3, s. 208-220, bibliogr. poz. 49.
Rok: 2025
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

Wheat flour and durum semolina were enriched with powders from four medicinal mushrooms during dough mixing. Wheat flour and durum semolina were substituted with chaga, Cordyceps sinensis, reishi and lion’s mane powders at 3%, 6%, 9% and 12% (w/w). Changes in the gluten secondary structure and water populations of the dough samples were determined by means of Fourier transform infrared spectroscopy (FT-IR). As a result of mushroom powder incorporation, the formation of additional pseudo-β-sheets (aggregated structures) was observed in wheat flour doughs, whereas aggregates and additional α-helices were formed in the durum semolina doughs. Structural differences observed between dough materials can be due to the gluten index and particle size. Generally, chaga, reishi and lion’s mane powders caused an increase in the content of α-helices and a decrease in the content of pseudo-β-sheets, parallel-β-sheets and antiparallel-β-sheets. C. sinensis powder induced the formation of pseudo-β-sheets from α-helices, β-turns and antiparallel-β-sheets. The content of the mushroom powders in wheat flour and durum semolina doughs slightly affected the changes observed in the secondary structure of gluten. Amounts of particular water populations did not change or changed slightly in the presence of medicinal mushroom powders, which was presumably due to complex chemical composition of the mushroom powders. Analysis of the FT-IR spectra showed that the type of the observed structural changes depended on the material type the dough was prepared from as well as chemical composition of the mushroom powder.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (27, 102994) wydawnictwo ciągłe #102994

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,300
Impact Factor
Q2
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem.nauki medyczne100,00001,0000
Sumara Agata, dr n. med. i n. o zdr.nauki farmaceutyczne100,00001,0000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne100,00001,0000
nauki medyczne100,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Web of Science
• Scopus
Rekord utworzony:30 lipca 2025 08:43
Ostatnia aktualizacja:20 listopada 2025 09:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się