Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Cooking resistant edible crickets-specific peptides for authenticity testing of meat products.

Opis bibliograficzny

Cooking resistant edible crickets-specific peptides for authenticity testing of meat products. [AUT. KORESP.] M. MONTOWSKA, [AUT.] A. SZYMCZAK, A. SPYCHAJ, E[MILIA] FORNAL. J. Insects. Food Feed [online] 2024 s. 1-10, bibliogr. poz. 30, [przeglądany 21 sierpnia 2024]. Dostępny w: https://brill.com/view/journals/jiff/aop/article-10.1163-23524588-00001220/article-10.1163-23524588-00001220.xml. DOI: 10.1163/23524588-00001220
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Insects as Food and Feed [online] 2024, s. 1-10, bibliogr. poz. 30.
Rok: 2024
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

As consumer and manufacturer interests in edible insects and processed food with added insects are increasing, new possibilities for detecting edible insect proteins in processed foods have become increasingly important. In the present study, a proteomic strategy was applied to identify insect proteins and thermostable house cricket-specific (Acheta domesticus) peptide markers. To determine the limit of detection (LOD) for house cricket proteins, cooked meatballs containing house cricket protein powder (CP) as a partial pork substitute were investigated. The final concentration of CP ranged from 0.8% to 7.6%. The LODs for tropomyosin 1 and translational elongation factor-2 were 0.8% (w/w), whereas for apolipophorin-III it was 2.5% (w/w). Eight heat-resistant peptides unique to the family Grillidae (true crickets) and four peptides unique to the Acheta domesticus were identified. The results suggest that selected cricket-specific and processing-resistant peptide markers have potential utility in the authentication of the cricket formulations used in meat products. However, this has to be confirmed on different heavily processed meat products.

Identyfikatory

BPP ID: (27, 101023) wydawnictwo ciągłe #101023

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,500
Impact Factor
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem.nauki medyczne35,00000,5000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne35,00000,5000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:21 sierpnia 2024 10:45
Ostatnia aktualizacja:17 października 2025 14:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się