Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Comparative analysis of the longissimus muscle proteome of European wild boar and domestic pig in response to thermal processing.

Opis bibliograficzny

Comparative analysis of the longissimus muscle proteome of European wild boar and domestic pig in response to thermal processing. [AUT. KORESP.] MAGDALENA MONTOWSKA, [AUT.] NATALIA KASAŁKA-CZARNA, AGATA SUMARA, EMILIA FORNAL. Food Chem. [online] 2024 vol. 456 [art. nr] 139871, s. 1-12, bibliogr. poz. 44, [przeglądany 11 czerwca 2024]. Dostępny w: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814624015218. DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.139871
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food Chemistry [online] 2024 vol. 456, [art. nr] 139871, s. 1-12, bibliogr. poz. 44.
Rok: 2024
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

This study tries to fill the knowledge gap regarding differences in the expression of proteins in the meat of European wild boar (Sus scrofa scrofa) and domestic pig (Sus scrofa domestica), considering the impact of thermally induced degradation. We assessed relative protein changes between cooked longissimus thoracis et lumborum (LTL) muscle proteomes by using mass spectrometry, chemometric, label-free proteomic, and bioinformatic tools. Among 30 differentially abundant proteins identified MyHC-2a, ATPs-α, CK-S, ADP/ATPt1, IDH2, and MyBP-C1 were upregulated (x > 1) whereas NEB, γ-ENO and EPSF were downregulated (x < 1) in wild boar. ShinyGO and KEGG database pathway analyses revealed that these proteins are mainly involved in processes related to muscle contraction and various pathways of glucose metabolism and energy production. Protein expression changes could have been caused by the different muscle activity of wild animals in response to prolonged movement associated with foraging for food in the natural environment. Keywords Wild boar Pig Skeletal muscle Heat processing Label-free proteomics LC-Q-TOF

Identyfikatory

BPP ID: (27, 100566) wydawnictwo ciągłe #100566

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,800
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem.nauki medyczne200,00001,0000
Sumara Agata, dr n. med. i n. o zdr.nauki farmaceutyczne200,00001,0000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne200,00001,0000
nauki medyczne200,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:11 czerwca 2024 08:12
Ostatnia aktualizacja:20 października 2025 08:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się