An innovative approach for better understanding of milk allergy.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Wstęp: Mleko krowie oraz jego przetwory to popularne składniki diety na całym świecie. Białka w nim zawarte jak kazeina (Bos d 8) a-laktoalbumina (Bos d 4), P-laktoglobulina (Bos d 5) i albumina surowicza wołowa (Bos d 6, BSA) mogą być przyczyną uciążliwych objawów. Wśród wymienionych białek to właśnie kazeina stanowi najczęstszą przyczynę wszystkich alergii na mleko. Warto zaznaczyć, że jest to białko, które po poddaniu obróbce termicznej i enzymatycznej nie zmienia swoich właściwości. Dlatego pacjenci uczuleni na kazeinę muszą unikać produktów mlecznych w nawet śladowych ilościach. Cel pracy: Celem pracy jest przedstawienie korzyści z diagnostyki molekularnej alergii w uczuleniu na mleko krowie. Opis stanu wiedzy: W celu zdiagnozowania alergii na mleko należy odbyć konsultację medyczną z lekarzem specjalistą, który na podstawie wywiadu określi dalsze kroki diagnostyki. W celu dokładnej analizy alergii można sięgnąć po testy do diagnostyki molekularnej, która pozwala określić na jakie białko jest pacjent uczulony. Taki indywidualny profil uczulenia pacjenta jest pomocny przy układaniu odpowiedniej diety. Podsumowanie: Diagnostyka molekularna w alergii na mleko krowie pozwala oszacować ryzyko ciężkich reakcji po kontakcie z tym alergenem. Na jej podstawie można przewidzieć również wynik próby prowokacji alergenem mleka krowiego. Dzięki zastosowaniu diagnostyki molekularnej alergii można w lepszy sposób zarządzać i kontrolować alergię na mleko krowie u pacjentów. Słowa kluczowe: alergia na mleko krowie; diagnostyka molekularna alergii; drabina mleczna
Introduction: Cow’s milk and its products are popular components of the diet all over the world. Proteins contained in it, such as casein (Bos d 8), a-lactalbumin (Bos d 4), P-lactoglobulin (Bos d 5) and bovine serum albumin (Bos d 6, BSA), can cause troublesome symptoms. Among the proteins mentioned, casein is the most frequent cause of all milk allergies. It is worth mentioning that it is a protein that does not change its properties after thermal and enzymatic treatment. Therefore, casein allergic patients must avoid dairy products in even trace amounts. Aim of the study: The aim of the study is to present the benefits of molecular diagnostics of allergy in cow’s milk allergy. Description of the state of knowledge: In order to diagnose milk allergy, a medical examination should take place with a clinician who will determine the further steps of diagnosis based on the medical interview. For a complete allergy analysis, molecular diagnostics tests can be used to determine which protein the patient is sensitised to. Such an individual patient’s allergy profile is helpful in developing an appropriate diet. Summary: Molecular diagnosis in cow's milk allergy allows to estimate the risk of severe reactions after contact with a specific allergen. On its basis, it is also possible to predict the result of a cow's milk allergen provocation test. By using molecular diagnosis of allergy, it is possible to manage better and control cow's milk allergy in patients. Key words: cow's milk allergy; molecular diagnostics of allergies; milk ladder
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Punkty i sloty autorów
| Autor | Dyscyplina | PkD / PkDAut | Slot |
|---|---|---|---|
| Markut-Miotła Ewa, dr n. med. | nauki medyczne | 17,8885 | 0,4472 |
Punkty i sloty dyscyplin
| Dyscyplina | PkD / PkDAut | Slot |
|---|---|---|
| nauki medyczne | 17,8885 | 0,4472 |
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 8 grudnia 2022 17:40 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 20 października 2025 09:00 |