Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

An efficient method for production of kynurenic acid by Yarrowia lipolytica.

Opis bibliograficzny

An efficient method for production of kynurenic acid by Yarrowia lipolytica. [AUT. KORESP.] MAGDALENA WRÓBEL-KWIATKOWSKA, [AUT.] WALDEMAR TURSKI, TOMASZ KOCKI, MAGDALENA RAKICKA-PUSTUŁKA, WALDEMAR RYMOWICZ. Yeast 2020 vol. 37 nr 9/10 s. 541-547, bibliogr. poz. 38. DOI: 10.1002/yea.3469
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Yeast 2020 vol. 37 nr 9/10, s. 541-547, bibliogr. poz. 38.
Rok: 2020
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

Kynurenic acid (KYNA) is a compound derived from the tryptophan catabolic pathway. Antioxidant and neuroprotective properties have been confirmed for KYNA, which makes it an interesting and important metabolite of biomedical significance. In the present study, the yeast Yarrowia lipolytica was tested for KYNA biosynthesis. The results showed that Y. lipolytica strain S12 is able to produce KYNA in high concentrations (up to 21.38 μg/ml in culture broth and 494.16 μg/g cell dry weight in biomass) in optimized conditions in a medium supplemented with tryptophan. Different conditions of culture growth, including the source of carbon, its concentration and pH value of the medium, as well as the influence of an inhibitor or precursor of KYNA synthesis, were analysed. The obtained data confirmed the presence of KYNA metabolic pathway in the investigated yeast. To our best knowledge, this is the first study that reports KYNA production in the yeast Y. lipolytica in submerged fermentation.

Identyfikatory

BPP ID: (27, 93044) wydawnictwo ciągłe #93044

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,239
Impact Factor
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Kocki Tomasz, prof. dr hab.nauki medyczne22,13590,3162
Turski Waldemar, prof. dr hab. n. med.nauki medyczne22,13590,3162

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne44,27190,6325

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:7 stycznia 2021 08:52
Ostatnia aktualizacja:25 czerwca 2024 13:25

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się