Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

A new insight into diagnosis and management of hen egg allergy.

Opis bibliograficzny

A new insight into diagnosis and management of hen egg allergy. [AUT.] WERONIKA GROMEK, RAFAŁ ŚLIWA, MAGDALENA CHOINA, ROMAN PUKALIAK, EWA MARKUT-MIOTŁA. J. Educ. Health Sport [online] 2022 vol. 12 nr 9 s. 745-753, bibliogr, [przeglądany 8 grudnia 2022]. Dostępny w: https://apcz.umk.pl/JEHS/article/view/39921. DOI: 10.12775/JEHS.2022.12.09.088
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Education, Health and Sport [online] 2022 vol. 12 nr 9, s. 745-753, bibliogr.
Rok: 2022
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Przeglądowa

Streszczenia

angielski:

Introduction: A chicken egg is a popular dietary component all over the world. An allergy to this nourishment is more often related to egg white than to yolk, and its first symptoms often appear even before the first year of life. Aim of the study: The aim of the study is to present the benefits of molecular diagnostics of allergy in chicken egg allergy. Description of the state of knowledge: To diagnose an allergy to egg proteins, skin prick tests or the determination of antigen-specific immunoglobulins E are used. However, the most verifying test of a reaction to food is a double-blind challenge. The most allergenic proteins in a chicken egg are ovomucoid (Gal d 1), ovalbumin (Gal d 2), ovotransferrin (Gal d 3), A-livetin (Gal d 5) and lysozyme (Gal d 4). Among the aforementioned proteins, ovomucoid and ovalbumin are the main allergens and the most common causes of egg allergy. It is worth noting that thermal treatment reduces the allergenic potential of ovalbumin, as opposed to ovomucoid. This means that in patients allergic to ovalbumin, a raw egg may cause an allergic reaction, while an egg, e.g. baked egg, should not cause symptoms of hypersensitivity. Summary: Based on molecular diagnostics, it is possible to identify allergenic molecules of a chicken egg, such as ovomucoid, ovalbumin or ovotransferrin. This allows for better control of symptoms of hypersensitivity in patients with egg allergy. Egg yolk is a good source of amino acids and fats. Therefore, thanks to molecular diagnostics of allergy, it is possible to verify the validity of an elimination diet or to create a diet based on heat-treated eggs. Key words: allergy, chicken egg, molecular allergy diagnostics

polski:

Wstęp: Jajo kurze to popularny składnik diety na całym świecie. Częściej alergia na ten pokarm dotyczy białka jaja niż żółtka, a jej pierwsze objawy pojawiają się często nawet przed pierwszym rokiem życia. Cel pracy: Celem pracy jest przedstawienie korzyści z diagnostyki molekularnej alergii w alergii na białka jaja kurzego. Opis stanu wiedzy: Do diagnozowania alergii na białka jaja kurzego wykorzystuje się punktowe testy skórne lub oznaczenie antygenowo swoistych immunoglobulin E (asIgE). Testem najbardziej weryfikującym reakcję na pokarm jest jednak podwójnie zaślepiona próba prowokacji. Obecnie jest możliwość oznaczania asIgE wobec poszczególnych alergizujących białek jaja kurzego. Do najbardziej alergizujących protein zawartych w kurzym jaju należą owomukoid (Gal d 1), owoalbumina (Gal d 2), owotransferyna (Gal d 3), a-liwetyna (Gal d 5) oraz lizozym (Gal d 4). Wśród wymienionych białek to właśnie owomukoidu i owoalbumina są zaliczane do alergenów głównych i stanowią najczęstszą przyczynę alergii na jajo kurze. Warto zaznaczyć, że obróbka termiczna ma wpływ na zmniejszenie potencjału alergennego owoalbuminy, w przeciwieństwie do owomukoidu. Oznacza to, że u pacjentów uczulonych na owoalbuminę surowe jajko może wywołać reakcję alergiczną, podczas gdy jajko np. pieczone objawów nadwrażliwości nie powinno wywoływać. Podsumowanie: Na podstawie diagnostyki molekularnej można zidentyfikować alergizujące molekuły jaja kurzego między innymi takie jak owomukoid, owoalbumina czy owotransferyna. Pozwala to na lepszą kontrolę objawów nadwrażliwości u pacjentów z alergią na jajo kurze. Białko jaja kurzego jest dobrym źródłem aminokwasów i tłuszczy, dlatego też dzięki zastosowaniu diagnostyki molekularnej alergii można na jej podstawie zweryfikować zasadność diety eliminacyjnej lub ułożyć dietę w oparciu o jaja poddane obróbce termicznej. Słowa kluczowe: alergia, jajo kurze, molekularna diagnostyka alergii

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (27, 96997) wydawnictwo ciągłe #96997

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Markut-Miotła Ewa, dr n. med.nauki medyczne17,88850,4472

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne17,88850,4472

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 grudnia 2022 17:50
Ostatnia aktualizacja:20 października 2025 08:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się