A new insight into diagnosis and management of hen egg allergy.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Introduction: A chicken egg is a popular dietary component all over the world. An allergy to this nourishment is more often related to egg white than to yolk, and its first symptoms often appear even before the first year of life. Aim of the study: The aim of the study is to present the benefits of molecular diagnostics of allergy in chicken egg allergy. Description of the state of knowledge: To diagnose an allergy to egg proteins, skin prick tests or the determination of antigen-specific immunoglobulins E are used. However, the most verifying test of a reaction to food is a double-blind challenge. The most allergenic proteins in a chicken egg are ovomucoid (Gal d 1), ovalbumin (Gal d 2), ovotransferrin (Gal d 3), A-livetin (Gal d 5) and lysozyme (Gal d 4). Among the aforementioned proteins, ovomucoid and ovalbumin are the main allergens and the most common causes of egg allergy. It is worth noting that thermal treatment reduces the allergenic potential of ovalbumin, as opposed to ovomucoid. This means that in patients allergic to ovalbumin, a raw egg may cause an allergic reaction, while an egg, e.g. baked egg, should not cause symptoms of hypersensitivity. Summary: Based on molecular diagnostics, it is possible to identify allergenic molecules of a chicken egg, such as ovomucoid, ovalbumin or ovotransferrin. This allows for better control of symptoms of hypersensitivity in patients with egg allergy. Egg yolk is a good source of amino acids and fats. Therefore, thanks to molecular diagnostics of allergy, it is possible to verify the validity of an elimination diet or to create a diet based on heat-treated eggs. Key words: allergy, chicken egg, molecular allergy diagnostics
Wstęp: Jajo kurze to popularny składnik diety na całym świecie. Częściej alergia na ten pokarm dotyczy białka jaja niż żółtka, a jej pierwsze objawy pojawiają się często nawet przed pierwszym rokiem życia. Cel pracy: Celem pracy jest przedstawienie korzyści z diagnostyki molekularnej alergii w alergii na białka jaja kurzego. Opis stanu wiedzy: Do diagnozowania alergii na białka jaja kurzego wykorzystuje się punktowe testy skórne lub oznaczenie antygenowo swoistych immunoglobulin E (asIgE). Testem najbardziej weryfikującym reakcję na pokarm jest jednak podwójnie zaślepiona próba prowokacji. Obecnie jest możliwość oznaczania asIgE wobec poszczególnych alergizujących białek jaja kurzego. Do najbardziej alergizujących protein zawartych w kurzym jaju należą owomukoid (Gal d 1), owoalbumina (Gal d 2), owotransferyna (Gal d 3), a-liwetyna (Gal d 5) oraz lizozym (Gal d 4). Wśród wymienionych białek to właśnie owomukoidu i owoalbumina są zaliczane do alergenów głównych i stanowią najczęstszą przyczynę alergii na jajo kurze. Warto zaznaczyć, że obróbka termiczna ma wpływ na zmniejszenie potencjału alergennego owoalbuminy, w przeciwieństwie do owomukoidu. Oznacza to, że u pacjentów uczulonych na owoalbuminę surowe jajko może wywołać reakcję alergiczną, podczas gdy jajko np. pieczone objawów nadwrażliwości nie powinno wywoływać. Podsumowanie: Na podstawie diagnostyki molekularnej można zidentyfikować alergizujące molekuły jaja kurzego między innymi takie jak owomukoid, owoalbumina czy owotransferyna. Pozwala to na lepszą kontrolę objawów nadwrażliwości u pacjentów z alergią na jajo kurze. Białko jaja kurzego jest dobrym źródłem aminokwasów i tłuszczy, dlatego też dzięki zastosowaniu diagnostyki molekularnej alergii można na jej podstawie zweryfikować zasadność diety eliminacyjnej lub ułożyć dietę w oparciu o jaja poddane obróbce termicznej. Słowa kluczowe: alergia, jajo kurze, molekularna diagnostyka alergii
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Punkty i sloty autorów
| Autor | Dyscyplina | PkD / PkDAut | Slot |
|---|---|---|---|
| Markut-Miotła Ewa, dr n. med. | nauki medyczne | 17,8885 | 0,4472 |
Punkty i sloty dyscyplin
| Dyscyplina | PkD / PkDAut | Slot |
|---|---|---|
| nauki medyczne | 17,8885 | 0,4472 |
Informacje dodatkowe
| Rekord utworzony: | 8 grudnia 2022 17:50 |
|---|---|
| Ostatnia aktualizacja: | 20 października 2025 08:27 |