Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

A loop-mediated isothermal amplification procedure targeting the sodA gene for rapid and specific identification of Gallibacterium anatis.

Opis bibliograficzny

A loop-mediated isothermal amplification procedure targeting the sodA gene for rapid and specific identification of Gallibacterium anatis. [AUT. KORESP.] D. STĘPIEŃ-PYŚNIAK, [AUT.] U[RSZULA] KOSIKOWSKA, T. HAUSCHILD, A. BURZYŃSKI, J. WILCZYŃSKI, A. KOLIŃSKA, A. NOWACZEK, A. MAREK. Poult. Sci. [online] 2018 vol. 97 nr 4 s. 1141-1147, bibliogr. poz. 27, [przeglądany 31 stycznia 2018]. Dostępny w: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0032579119309782?via%3Dihub. DOI: 10.3382/ps/pex420
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Poultry Science [online] 2018 vol. 97 nr 4, s. 1141-1147, bibliogr. poz. 27.
Rok: 2018
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

This paper reports on the development and validation of a real-time loop-mediated isothermal amplification assay (LAMP) for rapid and specific identification of Gallibacterium anatis. To design a set of 6 primers using the LAMP technique, the conserved region of the G. anatis sodA gene was selected as a target. To evaluate primer specificity we used 120 field strains, the reference strain G. anatis ATCC 43329, and 9 non-G. anatis bacteria. The results confirmed positive reactions for all G. anatis strains tested by LAMP at 63°C for 60 min, with no cross-reactivity observed for the negative control bacteria, i.e., Haemophilus parainfluenzae (ATCC 51505 and ATCC 33392), Aggregatibacter aphrophilus ATCC 7901, Avibacterium endocarditis, Pasteurella multocida, Actinobacillus pleuropneumoniae, Avibacterium paragallinarum, Ornithobacterium rhinotracheale, and Escherichia coli. The lowest detectable amount of DNA for the LAMP reaction was 0.2561 pg, which was detected in about 34 min, while the highest available concentration of the G. anatis reference strain was detected in about 10 min. The lowest detectable amount of DNA for the real-time PCR reaction was 21.24 pg, which was detected in about 20 min, while the highest available concentration of the G. anatis reference strain was detected in about 7 min. Moreover, using the real-time LAMP assay the reaction could be effectively carried out in a volume of just 13 μL, about half the officially recommended reaction volume (25 μL). The aim of this study was to develop a highly sensitive and specific G. anatis real-time LAMP assay that is less time-consuming and less costly than quantitative PCR.

Identyfikatory

BPP ID: (27, 86455) wydawnictwo ciągłe #86455

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,027
Impact Factor
6
Cytowania
40,00
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Kosikowska Urszula, dr hab. n. farm.nauki farmaceutyczne40,00001,0000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne40,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:31 stycznia 2018 18:29
Ostatnia aktualizacja:30 października 2023 03:59

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się