Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Meat nutritional value of Puławska Fattening Pigs, Polish Large White × Puławska crossbreeds and hybrids of DanBred.

Opis bibliograficzny

Meat nutritional value of Puławska Fattening Pigs, Polish Large White × Puławska crossbreeds and hybrids of DanBred. [AUT.] GRZEGORZ SIEMIŃSKI, [AUT. KORESP.] PIOTR SKAŁECKI, MARIUSZ FLOREK, [AUT.] PIOTR DOMARADZKI, EWA POLESZAK, MAŁGORZATA DMOCH, MAŁGORZATA RYSZKOWSKA-SIWKO, MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, ANNA TETER, MAREK KOWALCZYK, AGNIESZKA KALINIAK-DZIURA. Animals [online] 2023 vol. 13 nr 15 [art. nr] 2408, s. 1-11, bibliogr. poz. 43, [przeglądany 24 sierpnia 2023]. Dostępny w: https://www.mdpi.com/2076-2615/13/15/2408. DOI: 10.3390/ani13152408
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals (Basel) [online] 2023 vol. 13 nr 15, [art. nr] 2408, s. 1-11, bibliogr. poz. 43.
Rok: 2023
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

The nutritional quality of meat and the health-promoting properties of intramuscular fat from randomly selected rearing pigs of the native Puławska breed (PUL, n = 15) and its crossbreeds with the Polish Large White breed (PLW × PUL, n = 16) and the DanBred hybrids (DAN, n = 17) were compared. The typical commercial fattening period was carried out up to 80 days of age. The initial body weight of PUL weaners was 30.55 kg (±3.98 kg), that of PLW × PUL weaners was 30.00 kg (±4.29 kg) and that of DAN weaners was 30.70 kg (±3.40 kg). The protein content and energy value of the complete feeds (Grower and Finisher) were 165 and 155 g/kg, and 12 and 11.8 MJ/kg, respectively. The research material consisted of samples of Longissimus lumborum and Semimembranosus. The chemical analyses included the determination of proximate composition, fatty acid content and amino acid concentration. The lowest fat content was found in the meat of the Puławska pigs, while the highest was found in the DanBred fattening pigs. The highest content of SFAs and MUFAs was found in the meat of DanBred hybrids, while it was significantly lower in Puławska pigs. The genetic group did not affect the content of PUFAs, including n-3 and n-6. Significantly lower and more favourable atherogenic and thrombogenic indices were found for the intramuscular fat of Puławska pigs. The very limited effect of the genetic group on amino acid content was observed, except for that of serine, histidine and lysine. In general, the meat of pigs of the Puławska breed showed the highest nutritional value and the most favourable health-promoting properties. Keywords: pork; breed; nutritional value; proximate composition; amino acids; fatty acids

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (27, 98720) wydawnictwo ciągłe #98720

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Poleszak Ewa, prof. dr hab. n. farm.nauki farmaceutyczne100,00001,0000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne100,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:24 sierpnia 2023 08:12
Ostatnia aktualizacja:20 października 2025 13:47

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się