Heat-stable peptide markers specific to rabbit and chicken liver tissue for meat product authentication testing.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
A three-step analysis was used to detect and identify heat-stable peptide markers specific to liver tissue from rabbit and chicken. It involved peptide discovery by liquid chromatography coupled to high resolution mass spectrometer (LC-HRMS), followed by protein identification using Spectrum Mill software and multiple reaction monitoring (MRM) based confirmation of the discovered peptides using a liquid chromatography coupled to triple quadrupole mass spectrometer (LC-TQ). We identified 50 and 91 heat-stable peptide markers unique to chicken and rabbit liver, respectively. The markers were validated in commercial food samples with declared liver tissue contents ranging from 5% to 30%. The best candidate peptides for distinguishing liver tissue from skeletal muscle were selected and then confirmed using MRM-based approach. Limit of detection of liver was found to be in the range of 0.13 to 2.13% (w/w) for chicken liver-specific peptide markers, and from 0.04 to 0.6% (w/w) for rabbit liver-specific peptide markers. Keywords: Peptide markers, Chicken liver, Rabbit liver, Offal, LC-HRMS, LC-TQ
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Punkty i sloty autorów
| Autor | Dyscyplina | PkD / PkDAut | Slot |
|---|---|---|---|
| Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem. | nauki medyczne | 100,0000 | 0,5000 |
| Stachniuk Anna (Linca), dr hab. n. ścisł. i przyr. | nauki medyczne | 100,0000 | 0,5000 |
Punkty i sloty dyscyplin
| Dyscyplina | PkD / PkDAut | Slot |
|---|---|---|
| nauki medyczne | 200,0000 | 1,0000 |
Informacje dodatkowe
| Zewnętrzna baza danych: | • Scopus • Web of Science |
|---|---|
| Rekord utworzony: | 1 czerwca 2023 08:15 |
| Ostatnia aktualizacja: | 21 października 2025 07:59 |