Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Molecular diversity of BoNT-producing Clostridia - a still-emerging and challenging problem.

Opis bibliograficzny

Molecular diversity of BoNT-producing Clostridia - a still-emerging and challenging problem. [AUT. KORESP.] TOMASZ GRENDA, ALEKSANDRA JAROSZ, [AUT.] MAGDALENA SAPAŁA, KAROL STASIAK, ANNA GRENDA, PIOTR DOMARADZKI, KRZYSZTOF KWIATEK. Diversity [online] 2023 vol. 15 nr 3 [art. nr] 392, s. 1-13, bibliogr. poz. 84, [przeglądany 10 marca 2023]. Dostępny w: https://www.mdpi.com/1424-2818/15/3/392. DOI: 10.3390/d15030392
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Diversity (Basel) [online] 2023 vol. 15 nr 3, [art. nr] 392, s. 1-13, bibliogr. poz. 84.
Rok: 2023
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Przeglądowa

Streszczenia

The diversity of BoNT-producing Clostridia is still a worrying problem for specialists who explore the evolutionary and taxonomic diversity of C. botulinum. It is also a problem for epidemiologists and laboratory staff conducting investigations into foodborne botulism in humans and animals, because their genetic and phenotypic heterogeneity cause complications in choosing the proper analytical tools and in reliably interpreting results. Botulinum neurotoxins (BoNTs) are produced by several bacterial groups that meet all the criteria of distinct species. Despite this, the historical designation of C. botulinum as the one species that produces botulinum toxins is still exploited. New genetic tools such as whole-genome sequencing (WGS) indicate horizontal gene transfer and the occurrence of botulinum gene clusters that are not limited only to Clostridium spp., but also to Gram-negative aerobic species. The literature data regarding the mentioned heterogeneity of BoNT-producing Clostridia indicate the requirement to reclassify C. botulinum species and other microorganisms able to produce BoNTs or possessing botulinum-like gene clusters. The aim of this study was to present the problem of the diversity of BoNT-producing Clostridia over time and new trends toward obtaining a reliable classification of these microorganisms, based on a complex review of the literature. Keywords: foodborne pathogens; Clostridium botulinum; BoNT-producing clostridia; diversity

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (27, 97653) wydawnictwo ciągłe #97653

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,100
Impact Factor
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Grenda Anna, dr hab. n. med.nauki medyczne26,45750,3780

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne26,45750,3780

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:10 marca 2023 07:41
Ostatnia aktualizacja:20 października 2025 13:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się