Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Lipidomic characteristics of three edible cold-pressed oils by LC/Q-TOF for simple quality and authenticity assurance.

Opis bibliograficzny

Lipidomic characteristics of three edible cold-pressed oils by LC/Q-TOF for simple quality and authenticity assurance. [AUT.] ANNA KOZUB, [AUT. KORESP.] HANNA NIKOLAICHUK, [AUT.] KACPER PRZYKAZA, JOLANTA TOMASZEWSKA-GRAŚ, EMILIA FORNAL. Food Chem. [online] 2023 vol. 415 [art. nr] 135761, s. 1-19, bibliogr. poz. 39, [przeglądany 2 marca 2023]. Dostępny w: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814623003783. DOI: 10.1016/j.foodchem.2023.135761
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food Chemistry [online] 2023 vol. 415, [art. nr] 135761, s. 1-19, bibliogr. poz. 39.
Rok: 2023
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

Distinguishing oil samples from each other is challenging but it is crucial for ensuring food quality, and for detecting and preventing the possible adulteration of these products. Lipidomic profiling is believed to provide sufficient information to get fit-to-purpose confidence of oil identification as well as to deliver oil-specific lipid features which could be used as targets for routine authenticity testing of camelina, flax, and hemp oil in food control laboratories. Conducted di- and triacylglycerol profiling by LC/Q-TOF MS yielded successful differentiation of the oils. A marker panel consisting of 27 lipids (both DAGs and TAGs) useful for quality verification and authenticity assurance of the oils was established. Moreover, sunflower, rapeseed, and soybean oils were analysed as potential adulterants. We identified 6 lipid markers (DAGs 34:6, 35:2, 40:1, 40:2, 42:2, and TAG 63:1) which can be used for revealing the adulteration of camelina, hemp, and flax seed oils with these oils.

Identyfikatory

BPP ID: (27, 97594) wydawnictwo ciągłe #97594

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,500
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem.nauki medyczne200,00001,0000
Kozub-Pędrak Annanauki farmaceutyczne200,00001,0000
Nikolaichuk Hanna, dr n. chem.nauki o zdrowiu100,00000,5000
Przykaza Kacper, dr n. ścisł. i przyr.nauki o zdrowiu100,00000,5000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne200,00001,0000
nauki medyczne200,00001,0000
nauki o zdrowiu200,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Web of Science
• Scopus
Rekord utworzony:2 marca 2023 12:00
Ostatnia aktualizacja:21 października 2025 10:59

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się