Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Variation in the antimicrobial activity of essential oils from cultivars of Lavandula angustifolia and L. × intermedia.

Opis bibliograficzny

Variation in the antimicrobial activity of essential oils from cultivars of Lavandula angustifolia and L. × intermedia. [AUT.] MAGDALENA WALASEK-JANUSZ, AGNIESZKA GRZEGORCZYK, DANIEL ZALEWSKI, ANNA MALM, SYLWIA GAJCY, [AUT. KORESP.] ROBERT GRUSZECKI. Agronomy [online] 2022 vol. 12 nr 12 [art. nr] 2955, s. 1-13, bibliogr. poz. 40, [przeglądany 28 listopada 2022]. Dostępny w: https://www.mdpi.com/2073-4395/12/12/2955. DOI: 10.3390/agronomy12122955
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy [online] 2022 vol. 12 nr 12, [art. nr] 2955, s. 1-13, bibliogr. poz. 40.
Rok: 2022
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

The antimicrobial properties of essential oil from Lavandula sp. raise hopes related to its use in phytotherapy. This study aimed to evaluate the antimicrobial activity of essential oils from cultivars of L. angustifolia (‘Hidcote Blue Strain’, ‘Hidcote Blue’) and L. × intermedia (‘Phenomenal’, ‘Grosso’) grown in central-eastern Poland, that is, at the border of the northern lavender cultivation range. The chemical composition of the essential oils was determined by GC/MS. Essential oil concentrations (20, 10, 5, 2.5, 1.25, 0.6, 0.3, 0.16, 0.08, and 0.04 mg/mL) were tested to determine the minimum inhibitory concentration (MIC), minimum bactericidal concentration (MBC) or minimum fungicidal concentration (MFC) towards ten strains of Gram-positive bacteria, five Gram-negative bacteria, and eight yeasts in vitro culture. Essential oils from the Lavendula cultivars showed antimicrobial activity against all microorganisms analysed. The yeasts were characterised by higher sensitivity to lavender oil compared to bacteria, while Gram-positive bacteria were more sensitive than Gram-negative bacteria. The lowest MIC values for bacteria and fungi were obtained for ‘Grosso’. Furthermore, the ‘Grosso’ oil showed the highest fungicidal activity, while the highest bactericidal activity was found in ‘Hidcote Blue’ and ‘Grosso’. Using Staphylococcus aureus as an example, it was shown that different bacterial strains of the same species show varying sensitivity to the essential oil. A higher oil content was noted for the cultivars L. × intermedia, especially for the ‘Phenomenal’. Linalyl acetate and linalool were the main components of the essential oil in all cultivars. However, in the ‘Grosso’ oil, a high content of terpinen-4-ol (18.08%) was also recorded. An analysis of the relationships between the content of the main components in the analysed essential oils and the antimicrobial activity of essential oils suggested that linalool and terpinen-4-ol were compounds potentially responsible for antimicrobial activity. The obtained results allow us to conclude that essential oil with significant antimicrobial activity can be obtained from Lavandula sp. plants harvested in the northern part of the cultivation range.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (27, 96921) wydawnictwo ciągłe #96921

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,700
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Grzegorczyk Agnieszka, dr n. farm.nauki farmaceutyczne33,33330,3333
Malm Anna, prof. dr hab. n. farm.nauki farmaceutyczne33,33330,3333
Zalewski Daniel, dr n. med. i n. o zdr.nauki farmaceutyczne33,33330,3333

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne100,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:28 listopada 2022 08:38
Ostatnia aktualizacja:17 października 2025 10:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się