Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Osteoclast-mediated acidic hydrolysis of thermally gelled curdlan component of the bone scaffolds: Is it possible?.

Opis bibliograficzny

Osteoclast-mediated acidic hydrolysis of thermally gelled curdlan component of the bone scaffolds: Is it possible?. [AUT. KORESP.] AGATA PRZEKORA, [AUT.] LETIZIA PENOLAZZI, GRZEGORZ KALISZ, PAULINA KAZIMIERCZAK, CRISTINA CANAL, MICHAŁ WÓJCIK, ROBERTA PIVA, ANNA SROKA-BARTNICKA. Carbohydr. Polym. [online] 2022 vol. 295 [art. nr] 119914, s. 1-12, bibliogr. poz. 47, [przeglądany 28 lipca 2022]. Dostępny w: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0144861722008190?via%3Dihub. DOI: 10.1016/j.carbpol.2022.119914
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Carbohydrate Polymers [online] 2022 vol. 295, [art. nr] 119914, s. 1-12, bibliogr. poz. 47.
Rok: 2022
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

Many biomaterials for bone regeneration have recently been produced using thermally gelled curdlan (1,3-β-d-glucan) as a binder for bioceramics. As the human organism does not produce enzymes having the ability to degrade curdlan, it is not clear what is the fate of curdlan gel after its implantation in the bone. To clarify this point, in this research osteoclasts were cultured on the curdlan gel to show its degradation by acidic hydrolysis. The studies clearly demonstrated microstructural (AFM and SEM imaging) and chemical changes (Raman spectroscopy) on the curdlan surface caused by osteoclast culture. Moreover, degradation test in a cell-free system using HCl solution (pH = 4.5), mimicking environment in the resorption lacuna, showed great weight loss of the sample, release of glucose, and chemical changes typical of curdlan degradation. Thus, the presented research for the first time provides a strong evidence of osteoclast-mediated acidic hydrolysis of thermally obtained curdlan gel. Keywords: Glucan, SEM imaging, AFM, Raman spectroscopy, Degradation test, Biomaterials, ROS

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (27, 96162) wydawnictwo ciągłe #96162

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
11,200
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Kalisz Grzegorz, dr n. med. i n. o zdr.nauki medyczne70,00000,5000
Kazimierczak Paulina (Pańczyk), dr n. farm.nauki farmaceutyczne46,66670,3333
Przekora-Kuśmierz Agata, prof. dr hab. n. farm.nauki medyczne70,00000,5000
Sroka-Bartnicka Anna, dr hab. n. farm.nauki farmaceutyczne46,66670,3333
Wójcik Michał, dr n. med. i n. o zdr.nauki farmaceutyczne46,66670,3333

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne140,00001,0000
nauki medyczne140,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:28 lipca 2022 18:31
Ostatnia aktualizacja:21 października 2025 09:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się