Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Newly marketed seed oils. What we can learn from the current status of authentication of edible oils.

Opis bibliograficzny

Newly marketed seed oils. What we can learn from the current status of authentication of edible oils. [AUT.] KACPER PRZYKAZA, HANNA NIKOLAICHUK, ANNA KOZUB, JOLANTA TOMASZEWSKA-GRAS, ŽELJKA PERŠURIĆ, SANDRA KRALJEVIĆ PAVELIĆ, [AUT. KORESP.] EMILIA FORNAL. Food Control [online] 2021 vol. 130 [art. nr] 108349, s. 1-13, bibliogr. poz. 136, [przeglądany 29 czerwca 2021]. Dostępny w: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713521004874?via%3Dihub. DOI: 10.1016/j.foodcont.2021.108349
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food Control [online] 2021 vol. 130, [art. nr] 108349, s. 1-13, bibliogr. poz. 136.
Rok: 2021
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Przeglądowa

Streszczenia

The actual concerns regarding the quality and authenticity of newly-marketed seed oils are based on a high risk of identity theft, tampering with purity, and adulteration. Seed oils are a rich source of dietary fat and various phytochemicals, and as such are an object of health-related and commercial interest. However, the lipid composition of these oils is poorly investigated and there is a lack of information on what methods are appropriate for detecting adulteration in this kind of oils. Therefore, in this review, the current knowledge on the problem of detecting adulteration of well-known edible oils was collected and systematized. Most methods of identification and determination of lipidomic profiles of oils are based on infrared and Raman spectroscopy as well as chromatographic separation combined with mass spectrometry. Quantitative and qualitative determination of fatty acids, tri- and di-glycerols, phospholipids, glycolipids, sterols and tocopherols can contribute to overcoming the problem of food adulteration.

Identyfikatory

BPP ID: (27, 94018) wydawnictwo ciągłe #94018

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,652
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem.nauki medyczne140,00001,0000
Kozub-Pędrak Annanauki farmaceutyczne140,00001,0000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne140,00001,0000
nauki medyczne140,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:29 czerwca 2021 14:51
Ostatnia aktualizacja:31 października 2023 12:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się