Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

The effect of the source and dosage of dietary Cu on redox status in rat tissues.

Opis bibliograficzny

The effect of the source and dosage of dietary Cu on redox status in rat tissues. [AUT. KORESP.] KATARZYNA OGNIK, [AUT.] EWELINA CHOLEWIŃSKA, KRZYSZTOF TUTAJ, MONIKA CENDROWSKA-PINKOSZ, WOJCIECH DWORZAŃSKI, ANNA DWORZAŃSKA, JERZY JUŚKIEWICZ. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. [online] 2020 vol. 104 nr 1 s. 352-361, bibliogr. poz. 34, [przeglądany 7 lutego 2020]. Dostępny w: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jpn.13207. DOI: 10.1111/jpn.13207
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition [online] 2020 vol. 104 nr 1, s. 352-361, bibliogr. poz. 34.
Rok: 2020
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

The aim of this experiment was to investigate whether the amount of Cu added to the diet of rats can be reduced without adversely affecting the antioxidant status of tissues and growth, and whether copper nanoparticles can be used for this purpose. For four weeks, four experimental groups of rats were fed diets with two dosages of added Cu (standard—6.5 or 3.25 mg/kg) in two forms (standard—CuCO3 or copper nanoparticles). Replacing the CuCO3 supplement with CuNPs resulted in a decreased lung weight and an increased Cu content in brain, kidney and lung, intensification of lipid peroxidation processes, and weakened antioxidant defence in the lungs and kidneys. This treatment also reduced the Cu content in heart, level of lipid oxidation in the liver and testes and improved antioxidant defence in the brain. Reducing the addition of Cu to the diet from 6.5 to 3.25 mg/kg reduced lung weight and increased lipid peroxidation in the liver, heart and lungs, and also weakened antioxidant defence in the lungs and testes. This treatment also weakened the lipid peroxidation process in the spleen, small intestine and brain and strengthened the antioxidant defence of the brain and kidneys. In conclusion, replacing CuCO3 with CuNPs and reducing the level of Cu in the diet of rats has a particularly unfavourable effect on the respiratory system, causing adverse changes in the lungs. However, these treatments have a clearly positive effect on the redox status of the liver and brain.

Identyfikatory

BPP ID: (27, 91177) wydawnictwo ciągłe #91177

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,130
Impact Factor
Q1
SCOPUS
5
Cytowania
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Dworzańska Anna (Jaskólska), dr n. med.nauki medyczne50,00000,5000
Dworzański Wojciech, dr hab. n. med.nauki medyczne50,00000,5000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne100,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Web of Science
• Scopus
Rekord utworzony:7 lutego 2020 10:04
Ostatnia aktualizacja:30 października 2023 03:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się