Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Mass spectrometry detection of protein allergenic additives in emulsion-type pork sausages.

Opis bibliograficzny

Mass spectrometry detection of protein allergenic additives in emulsion-type pork sausages. [AUT. KORESP.] MAGDALENA MONTOWSKA, [AUT.] EMILIA FORNAL, MICHAŁ PIĄTEK, MIROSŁAWA KRZYWDZIŃSKA-BARTKOWIAK. Food Control 2019 vol. 104 s. 122-131, bibliogr. poz. 26. DOI: 10.1016/j.foodcont.2019.04.022
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food Control 2019 vol. 104, s. 122-131, bibliogr. poz. 26.
Rok: 2019
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

The application of various functional protein additives in the meat industry is still increasing. Soy, milk and egg white proteins are applied to various types of meat product to improve their structural properties or as good substitutes for meat and fat components. It is common practice to add these preparations to reduce production costs. New methods are needed for reliable detection of small amounts of these additives in complex and processed food matrices regarding the potential for food adulteration and allergen detection. In this work, a mass spectrometry method was implemented for the detection of soy (Glycine max), milk (Bos taurus) and egg white (Gallus gallus) in smoked and cooked pork sausages. Specific peptide markers for glycinin and β-conglycinin, α-S1-casein, β-lactoglobulin, ovotransferrin and lysozyme C were monitored in the sausage samples. The proteins were detectable at the low concentration of 0.53% (w/w) of a given additive, which corresponds to a limit of detection of 0.14% for milk proteins and 0.45% for soy and egg white proteins in the final meat product. The results were validated by the use of synthetic peptides labelled with stable isotopes. Considering the universal nature of the presented peptide markers, the method has the potential to be implemented for other complex and processed foodstuffs for authenticity purposes.

Identyfikatory

BPP ID: (27, 89641) wydawnictwo ciągłe #89641

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,258
Impact Factor
Q1
SCOPUS
40,00
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem.nauki medyczne140,00001,0000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne140,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:26 kwietnia 2019 12:16
Ostatnia aktualizacja:11 sierpnia 2023 09:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się