Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Food properties and dietary habits in colorectal cancer prevention and development.

Opis bibliograficzny

Food properties and dietary habits in colorectal cancer prevention and development. [AUT.] ŁUKASZ PIETRZYK. Int. J. Food Prop. 2017 vol. 20 nr 10 s. 2323-2343, bibliogr. poz. 235. DOI: 10.1080/10942912.2016.1236813
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Food Properties 2017 vol. 20 nr 10, s. 2323-2343, bibliogr. poz. 235
Rok: 2017
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Przeglądowa

Streszczenia

Colorectal cancer (CRC) is a very common and lethal disease worldwide. The etiology of the disease includes genetic and environmental factors. Among environmental factors, the dietary habits are considered to be easily changeable regarding preventing the CRC. Although there is still a long road to cover the gaps in knowledge on nutritional determinants and the dietary pattern on the CRC risk, several dietary suggestions and goals could be summarized. Diets high in energy, consumption of red meat or processed meat, food with a high glycemic index (carbohydrates, snack food, frying fast food, and sugar-sweetened drinks, sweets), exceed intake of salt (NaCl), low daily water intake (<4 cups per day) have been linked to an increased CRC risk. In contrast, consumption of white meat, as well as plant and fish oils with a high omega-3 PUFA to omega-6 PUFA ratio might even reduce the occurrence of CRC. A fiber-rich diet can lower the CRC risk up to 50%. Diet rich in vitamin B6, C, D, E, folic acid, selenium, and magnesium has also been considered to reduce the CRC risk. General unhealthy lifestyle which results in overweight and obesity-related syndromes (chronic inflammation, type 2 diabetes) can promote CRC. However, in many cases, the results are inconsistent and depend on multiple interdependent factors, i.e., ethnic, anthropometric, gender, age, hormones, and environment. In addition to dietary habits, all these agents are suggested to modify the risk of CRC.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (27, 85495) wydawnictwo ciągłe #85495

Metryki

25,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,845
Impact Factor
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Pietrzyk Łukasz, dr hab. n. med.nauki medyczne25,00001,0000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne25,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:8 września 2017 14:31
Ostatnia aktualizacja:18 kwietnia 2023 10:45

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się