Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Comparative proteomic and genetic analysis of the authenticity of collagen preparations.

Opis bibliograficzny

Comparative proteomic and genetic analysis of the authenticity of collagen preparations. [AUT. KORESP.] MAGDALENA MONTOWSKA, [AUT.] BEATA MIKOŁAJCZAK, ALICJA WIELGOSZ, ANNA STACHNIUK, BUKOLA M. ADENUGA, EMILIA FORNAL. J. Food Compos. Anal. [online] 2025 vol. 145 [art. nr] 107827, s. 1-13, bibliogr. poz. 53, [przeglądany 6 czerwca 2025]. Dostępny w: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157525006428. DOI: 10.1016/j.jfca.2025.107827
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Composition and Analysis [online] 2025 vol. 145, [art. nr] 107827, s. 1-13, bibliogr. poz. 53.
Rok: 2025
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

Collagen and gelatine have many applications in the food and pharmaceutical industries. The diversity of their sources raises concerns among consumers and regulatory bodies regarding the authenticity of the products on the market, especially from religious, health and economic perspectives. In this study, commercially processed collagen and gelatine powders were examined using both non-targeted liquid chromatography–high resolution quadrupole time-of-flight tandem mass spectrometry (LC-HR-Q-TOF-MS/MS) and real-time polymerase chain reaction (rt-PCR) for the nuclear myostatin and PLAG1 genes using TaqMan probes. Only six samples yielded a sufficient concentration of good-quality DNA for use in real-time PCR with the universal mammalian myostatin marker. Proteomic analysis enabled the identification of processing-stable markers specific to connective tissue proteins of a given species – for collagen subunits (alpha chains of collagen types I, III, VI, IX and XIV) and non-collagenous proteins (decorin, osteoglycin, prolargin, asporin, fibrillin, matrilin, anchorin, chondroadherin, and calsequestrin). Among collagen subunits suitable for authenticity testing were specific to Sus scrofa COL6A1, COL6A3 COL14A1; Gallus gallus COL6A1, COL6A3 and COL9A1; Pangasianodon hypophthalmus COL1A1B; and Gadus morhua COL1A1A and COL1A2. The results highlight better performance and sensitivity of the proteomic method.

Identyfikatory

BPP ID: (27, 102771) wydawnictwo ciągłe #102771

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem.nauki medyczne50,00000,5000
Stachniuk Anna (Linca), dr hab. n. ścisł. i przyr.nauki medyczne50,00000,5000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne100,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:6 czerwca 2025 09:08
Ostatnia aktualizacja:20 października 2025 08:51

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się