Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

In vitro digestion of polyphenolic compounds and the antioxidant activity of acorn flour and pasta enriched with acorn flour.

Opis bibliograficzny

In vitro digestion of polyphenolic compounds and the antioxidant activity of acorn flour and pasta enriched with acorn flour. [AUT.] KAMILA KASPRZAK-DROZD, JAROSŁAW MOŁDOCH, MAREK GANCARZ, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, IWONA KOWALSKA, TOMASZ ONISZCZUK, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK. Int. J. Mol. Sci. [online] 2024 vol. 25 nr 10 [art. nr] 5404, s. 1-15, bibliogr. poz. 45, [przeglądany 21 maja 2024]. Dostępny w: https://www.mdpi.com/1422-0067/25/10/5404. DOI: 10.3390/ijms25105404
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Molecular Sciences [online] 2024 vol. 25 nr 10, [art. nr] 5404, s. 1-15, bibliogr. poz. 45.
Rok: 2024
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

Acorn flour is a rich source of nutrients and is beneficial to human health due to, among other things, its low glycemic index and polyphenol content. In order to obtain more accurate data on the levels and activities of the substances tested after ingestion and digestion, it may be beneficial to use a simulated in vitro digestion method. Therefore, the objective of the present study was to elucidate the content of polyphenols, individual phenolic acids, flavonoids and antiradical properties of acorn flour and pasta enriched with acorn flour before and after simulated in vitro gastrointestinal digestion. The results indicate that the total polyphenol content (TPC), flavonoid content and radical scavenging activity exhibited an increasing trend following the initial digestion stage and a decreasing trend following the second stage. Nevertheless, the levels of phenolic acids demonstrated an increase in both digestion phases. The digestion processes of polyphenols in acorn flour differ significantly from those in pasta. In the case of pasta, total polyphenols , phenolic acids and flavonoids, as well as free radical scavenging properties, demonstrated a decreasing trend following each digestion stage.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

e-ISSN: 1422-0067
BPP ID: (27, 100445) wydawnictwo ciągłe #100445

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,900
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Kasprzak-Drozd Kamila, dr n. med. i n. o zdr.nauki farmaceutyczne70,00000,5000
Oniszczuk Anna (Dragan), prof. dr hab. n. med. i n. o zdr.nauki farmaceutyczne70,00000,5000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki farmaceutyczne140,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Scopus
• Web of Science
Rekord utworzony:21 maja 2024 14:38
Ostatnia aktualizacja:15 lipca 2025 12:55

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się