Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Proteomic analysis of wild boar meat: effect of storage method and time on muscle protein stability.

Opis bibliograficzny

Proteomic analysis of wild boar meat: effect of storage method and time on muscle protein stability. [AUT. KORESP.] NATALIA KASAŁKA-CZARNA, [AUT.] ANNA STACHNIUK, EMILIA FORNAL, MAGDALENA MONTOWSKA. Food Chem. [online] 2025 vol. 464 Pt. 3 [art. nr] 141774, s. 1-12, bibliogr. poz. 57, [przeglądany 28 października 2024]. Dostępny w: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814624034241. DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.141774
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Food Chemistry [online] 2025 vol. 464 Pt. 3, [art. nr] 141774, s. 1-12, bibliogr. poz. 57.
Rok: 2025
Język: angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopiśmie
Typ MNiSW/MEiN: Praca Oryginalna

Streszczenia

Oxidation processes affect proteins from various molecular pathways and are crucial for wild boar meat quality, shelf life and human health. This study investigated the effects of different storage methods on the formation and composition of oxygen-induced protein aggregates in the muscles of European wild boar (Sus scrofa scrofa). Vacuum packaging (VAC), modified atmosphere packaging (MAP) and dry-ageing (DA) were compared over a 21-day storage period. The results showed significant differences in protein aggregation depending on the method and storage time. The most intense protein aggregation occurred in the MAP (80 % O2), while air DA (20.9 % O2) resulted in intermediate levels of protein aggregation. Crucial myofibrillar proteins involved in aggregate formation were titin, myosin isoforms (MYH1, MYH2 and MYH7) and nebulin, which were cross-linked with small sarcoplasmic enzymes, such as muscle creatine kinase, isocitrate dehydrogenase and ATPase 1. High‑oxygen storage conditions also promoted the oxidation of ATP synthase, beta-enolase 3, ADP/ATP translocase and myoglobin.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (27, 101404) wydawnictwo ciągłe #101404

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,800
Impact Factor
Q1
SCOPUS
0
Punktacja wewnętrzna

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Punkty i sloty autorów

AutorDyscyplinaPkD / PkDAutSlot
Fornal Emilia, prof. dr hab. n. chem.nauki medyczne100,00000,5000
Stachniuk Anna (Linca), dr hab. n. ścisł. i przyr.nauki medyczne100,00000,5000

Punkty i sloty dyscyplin

DyscyplinaPkD / PkDAutSlot
nauki medyczne200,00001,0000

Informacje dodatkowe

Zewnętrzna baza danych:• Web of Science
• Scopus
Rekord utworzony:28 października 2024 13:12
Ostatnia aktualizacja:17 października 2025 15:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się